De uitdagingen die mijn werk zo interessant maken zijn de zeer specifieke dieetwensen van onze 'insect heroes'

Tessa | Category Buyer Raw Materials & Co-Pack | Afdeling Procurement

Mijn naam is Tessa en ik ben werkzaam als Category Buyer sinds maart 2021 binnen de afdeling Procurement. Ik ben verantwoordelijk voor de categorieën grondstoffen en co-packers. Na het afronden van de opleiding Food, Commerce and Technology in Delft en het behalen van NEVI-1 ben ik na een aantal jaar werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie terecht gekomen bij een compleet andere (zeer bijzondere) tak van sport, de beestjes van Koppert.

Als je een kijkje neemt in mijn dagelijkse werkzaamheden dan zul je voornamelijk direct goods voorbij zien komen, met andere woorden; alle benodigdheden welke noodzakelijk zijn in de productie en/of kweek om tot onze (levende) eindproducten te komen.

De uitdagingen die mijn werk zo interessant maken zijn de zeer specifieke dieetwensen van onze insect heroes. Een kleine wijziging in de grondstof kan al funest zijn voor het kweken van de insecten. Daarnaast is het essentieel dat alle grondstoffen vrij zijn van pesticiden, wat ook voor de nodige inspanning kan zorgen.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verpakkingen, in plaats van luchtdichte verpakkingen is het handig om verpakkingen te gebruiken waarbij de insecten kunnen ademhalen, maar niet kunnen ontsnappen.

Koppert is wereldwijd marktleider in natuurlijke bestrijdings- en bestuivingsmethoden en stuurt de producten uit over de gehele wereld. Regelmatig zetten we alle zeilen bij om in te spelen op onverwachte weersomstandigheden en de levende beestjes op tijd bij de klant te krijgen. Wellicht kun je je voorstellen dat dit een gecompliceerde operatie is omdat we levend materiaal niet op voorraad kunnen zetten.

Koppert is met een kleine 3000 medewerkers actief in meer dan 30 landen wereldwijd en we krijgen op de afdeling veel verzoeken van onze buitenlandse collega’s om ze te helpen met (global en local) sourcing. Tegelijkertijd zoek je naar inkoopvoordelen en deel je kennis over de markt. Een leveranciersnetwerk, sourcing- en grondstofkennis zijn hierbij van belang omdat de dieet specifieke grondstoffen niet voor het oprapen liggen.

Als Inkoper bij Koppert werk je nauw samen met verschillende stakeholders en moet je stevig in je schoenen staan. Het is een eeuwige afstemming tussen de teeltspecialisten, capaciteit, TQM, supply chain en regulatory affairs. Iedere stakeholder heeft z’n eigen perspectief en doelen en dat maakt het wel eens lastig om met z’n allen tot een oplossing te komen. Onderaan de streep helpt iedereen elkaar waar nodig en hoef je je nooit zorgen te maken dat je er alleen voor staat.

De afdeling Procurement is opgedeeld in verschillende categorieën. Direct goods zoals grondstoffen en verpakkingen en indirect goods zoals werkkleding, pbm’s, dienstverlening, maar ook technische zaken zoals machineonderdelen en nutsvoorzieningen. 

Binnen het Procurement team werkt iedere Category Buyer volgens de afgestemde richtlijnen, maar is volledig verantwoordelijk voor z’n eigen domein. Je stelt samen met je belangrijkste interne stakeholders jaarplannen af en de daarbij behorende teams van verschillende disciplines om dit te realiseren. Wat dat betreft heeft ieder teamlid z’n eigen specialisatie, maar sparren we regelmatig met elkaar en rapporteren we aan de Manager Procurement. 

Ons huidige team is een gezonde mix van leeftijd, ervaring en achtergrond uit andere sectoren. Er heerst een fijne dynamiek en we houden van een lolletje. De Koppert borrels en de jaarlijkse vitaliteitsweek met BBQ als afsluiter zorgen voor een familiare sfeer binnen het bedrijf, wat best bijzonder is voor zo’n groot bedrijf. 

Koppert heeft in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en ondanks het feit dat de groei soms een uitdaging is, stopt Koppert niet met het voortdurend bedenken van innovatieve, biologische, bestrijdingstechnieken en het verbeteren van de kweekmethoden om de balans in de natuur herstellen en pesticiden de kop in te drukken.