Antwoorden in een nichemarkt als deze google je niet even

Rachel | Strategisch Inkoper | Procurement

Mijn naam is Rachel en ik werk sinds januari 2019 als Strategisch Inkoper op de afdeling Procurement. In 2011 rondde ik de opleiding Trade Management Asia af en hieraan heb ik een Bachelor of Business Administration overgehouden. Verder heb ik in 2018 de opleiding NEVI 1 afgerond.

In mijn functie houd ik mij voornamelijk bezig met direct goods en verpakkingen. Dat wil zeggen: alle grondstoffen die we hier op voorraad hebben en benodigd zijn voor productie en de bijbehorende verpakkingen.

We vervoeren levende organismen
Ik denk dat werken bij Koppert an sich speciaal is omdat wij ons bevinden in een nichemarkt. Voor wat betreft grondstoffen kopen we bijvoorbeeld stoffen die men ook in de food of pharma industrie koopt, maar wij gebruiken het voor een totaal andere toepassing. Voor verpakkingen idem; er moet rekening gehouden worden met Co2, het moet ademen. We vervoeren immers levende organismen.

Er komt veel kijken bij het ontwikkelen van een nieuw product. Je kunt het eindproduct wel in het vizier hebben, maar daarna start nog een heel proces wat betreft de inkoopmogelijkheden, de beschikbaarheid van de juiste grondstoffen en het ontwikkelingen van de juiste verpakkingen. Het is voor mij interessant en leerzaam om deel te nemen aan dit soort innovatieve projecten.

Een leveranciersnetwerk, sourcing- en grondstofkennis is belangrijk
Als inkoper bij Koppert werk je met veel verschillende stakeholders samen en word je meegenomen in projecten. Een leveranciersnetwerk, sourcing en grondstofkennis zijn hierbij zeer belangrijk, omdat de antwoorden in een nichemarkt als deze simpelweg niet zomaar te googlen zijn.

Onze afdeling Procurement is onderverdeeld in activiteiten voor inkoop van directe grondstoffen, van indirecte goederen en van techniek. Maar we werken ook veel samen. Mijn collega is Technisch Inkoper en houdt zich bijvoorbeeld bezig met de inkoop van een machine waarmee een verpakking wordt geproduceerd. Omdat ik hiervoor het basismateriaal van de verpakking heb ingekocht, zijn we beiden betrokken bij het project. Koppert is een internationaal bedrijf dat aanwezig is in meer dan 30 landen, dus wij krijgen wel eens verzoeken vanuit het buitenland. Daarbij hebben wij ook te maken met een aantal buitenlandse leveranciers.

Ik denk dat ik in een bijzonder team werk omdat we allemaal een andere werkachtergrond hebben. Eenieder denkt vanuit andere ervaring en dat creëert meerwaarde voor de afdeling. Daarbij zijn we ook nog eens multicultureel team!

Je verveelt je nooit bij Koppert  
In de redelijk korte tijd dat ik hier werk, heb ik ervaren dat Koppert aandacht besteedt aan het welzijn en de ontwikkeling van haar medewerkers. In totaal werk ik nu zo’n 10 jaar fulltime en ik heb de sfeer die ik bij Koppert ervaar nog nooit ergens anders zo positief mogen ervaren. Het is overduidelijk een familiebedrijf. Het is bijzonder dat Koppert uitgegroeid is tot zo’n grote internationale onderneming, maar het toch nog steeds belangrijk vindt om een familiebedrijf te blijven.

Koppert is groeit hard en dat is absoluut te merken. Dit is niet alleen op te merken aan de hoeveelheid vragen die we als Procurement afdeling krijgen, maar ook aan de mensen. Je ziet een duidelijke mix van verschillende generaties. Bovendien verveel je je nooit bij Koppert. Er staan altijd nieuwe ideeën en projecten aan de horizon.

Terug naar vorige pagina