Martin Koppert | Director Agri & Board Member

Mijn naam is Martin Koppert en sinds 2014 werk ik bij ons familiebedrijf. In mijn huidige functie ben ik verantwoordelijk voor de business unit Agri, dit doe ik sinds 2016. De business unit Agri richt zich op R&D, de productie van micro-organismen en biostimulanten en het ontwikkelen van onze oplossingen voor de buitengewassen. Daarnaast ben ik ook onderdeel van de Koppert Board.

Opgegroeid met het familiebedrijf
Ik ben opgegroeid met ons familiebedrijf. Vroeger deed ik bijvoorbeeld al studentenwerk bij Koppert. Toch riep ik op m’n 18de dat ik voorlopig overal wilde werken, behalve bij Koppert. Mijn interesse lag in het breder ontwikkelen van mijzelf. Ik wilde andere, nieuwe dingen ervaren en had interesse om zelf te ondernemen. Ik startte toen met de studie Bedrijfskunde met een sterke focus op ondernemerschap. Deze studie heb ik afgesloten met een Master in de richting van (Start-up) Finance.


Management Traineeship bij de Rabobank
Eenmaal afgestudeerd wilde ik nog steeds zelf ondernemen. Bovendien wilde ik mij graag ontwikkelen binnen een groot bedrijf, het liefst op het gebied van finance en/of ondernemerschap en zo mogelijk in combinatie met de agrarische wereld. De Rabobank sloot aan op deze wensen en ik startte daar een Management Traineeship. Dit bood mij een goede basis om mijzelf persoonlijk te ontwikkelen, terwijl ik ook veel kon leren over onderwerpen zoals finance, relatiemanagement, marktanalyses en algemeen management.


Kansen in Brazilië
Na vijf jaar merkte ik dat ik toe was aan wat nieuws en ben ik gaan nadenken over de volgende stap in mijn loopbaan. ‘Voorlopig niet werken bij Koppert’ was inmiddels al veranderd in ‘de eerste tien jaar van mijn carrière niet bij Koppert willen werken’. Ik had dus nog een paar jaar te gaan. Ik overwoog verschillende opties, zoals ook de kans om voor de Rabobank naar Sao Paulo (Brazilië) te gaan om als Teamlead een team met Financieringsanalisten aan te sturen. Tegelijkertijd was ik in gesprek met de Board van Koppert. Ook bij hen was er de behoefte om een nieuwe markt te betreden in Brazilië en speelde er diverse andere strategische vraagstukken. Dit was voor mij het moment om een keuze te maken. Ik heb er toen voor gekozen om niet voor de Rabobank, of een ander bedrijf, nieuwe stappen te gaan zetten maar voor Koppert. Achteraf ben ik erg blij met deze keuze, die van buitenaf misschien logisch lijkt. Voor mij was het echter een grote stap gezien dit een beslissing was voor de lange termijn en een beslissing met gevolgen voor mijn persoonlijke leven.

“Zitten we goed; doen we het juiste?”
Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. Ik ben specifiek verantwoordelijk voor onze Agri-markt en dat vind ik echt leuk. Deze markt is voor ons bedrijf nog vrij nieuw. Ik krijg energie van het verder ontwikkelen van deze business. Daarnaast heb ik mijn plek in de Board. Als Board zijn wij in het algemeen verantwoordelijk voor hoe het met Koppert gaat. Een mooie rol die ook veel verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Terwijl ik aan mijn ‘eigen’ markt werk, kan ik via deze rol ook meedenken en meesturen wat betreft de algemene koers van Koppert. Hierbij stellen we onszelf continu de vraag “Zitten we goed; doen we het juiste?”.

Onze visie op de toekomst
We willen graag een familiebedrijf blijven en tegelijkertijd blijven doorgroeien. Onze groene oplossingen willen we in nog veel meer gewassen gaan inzetten en we willen onze oplossingen verder gaan uitbreiden, met name op het gebied van onze microbiologische oplossingen en weerbaarder telen. We zijn ons bewust van de parallellen tussen plant en mens, en om weerbaarheid te vergroten blijven we die holistische benadering inzetten.

Daarnaast zal de groei gaan zitten in het aanboren van nieuwe gewassen, en van nieuwe regio’s. Een vierde poot die we bij Koppert erg belangrijk vinden is digitalisering. We werken continu aan nieuwe toepassingen, waarvan de Natutec Scout en de Natutec Drone mooie voorbeelden zijn. Bovendien worden we steeds internationaler. Mijn team bestaat bijvoorbeeld al uit meerdere nationaliteiten, met veel niet-Nederlands sprekende collega’s. Ik denk dan ook dat we er langzamerhand naartoe werken dat de voertaal bij Koppert Engels gaat worden. Diversiteit binnen onze grote groep van medewerkers vinden we erg belangrijk, en ook hierin hopen we te ons te blijven ontwikkelen.

Het leukste aan Koppert?
Wat we van veel medewerkers horen, is dat zij het duurzame en persoonlijke karakter van ons bedrijf en de vrijheid die ze ervaren erg waarderen. We leveren natuurlijk ook een directe bijdrage aan een aantal duurzaamheidstrends die zich over de hele wereld ontwikkelen. Dit brengt een unieke dynamiek en groei met zich mee. Wat ik daarnaast zelf ook heel fijn vind, is dat je in je baan bij Koppert dicht bij de natuur staat; je bent bijvoorbeeld veel meer bezig met de seizoenen. Toen ik hier kwam werken was dat laatste voor mij echt een eyeopener!

Terug naar vorige pagina