Je werkt met machines waarmee we levende beestjes verpakken

Joop | Onderhoud & Storingen Verpakken | Techniek

Mijn naam is Joop en ik werk nu ruim 9 jaar bij Koppert. Ik ben hier begonnen op de afdeling Verpakken, waar ik gewerkt heb aan allerlei verbeteringen in het verpakkingsproces. Denk aan het verbeteren van onze machines, van onze werkwijzen of aan het opzetten van opleidingen voor de collega’s. Sinds twee maanden ben ik werkzaam in het team van Onderhoud & Storingen Verpakken. In dit nieuwe team werk ik als werkvoorbereider, doe ik de planning voor de Monteurs en werk ik aan storingen en het onderhoud zelf. Dan gaat het om alle machines die wij bij het verpakken inzetten.

Om hoeveel machines gaat dat ongeveer?
Het gaat om zo’n 20 tot 25 machines. Wat daar interessant aan is, is dat we een aantal van deze machines zelf hebben ontwikkeld en gebouwd. Omdat we zo hard groeien, komen er steeds meer nieuwe machines bij.

Wat doen jullie dagelijks?
Als het gaat om nieuwe machines dan zijn we bijvoorbeeld bezig met proefdraaien om alle nukken eruit te halen. Als het gaat om de bestaande machines, verhelpen we de dagelijkse storingen maar we brengen ook veel verbeteringen aan. Dit doen we in samenwerking met bijvoorbeeld het team van Ontwikkelen & Bouwen. Deze afdeling heeft onze eigen machines altijd ontworpen en gebouwd, en zijn ook weer betrokken wanneer we grotere aanpassingen willen gaan doorvoeren om een machine nog verder te verbeteren.

Wat is de toekomst van jullie afdeling O&S Verpakken?
We gaan door met het verbeteren van onze bestaande machines. Bijvoorbeeld door ze sneller te laten gaan draaien en storingen te verminderen. Ook is het belangrijk dat ze steeds makkelijker te bedienen zijn voor onze Operators. In het hoogseizoen werken we bijvoorbeeld met veel uitzendkrachten en ook voor die groep Operators, die minder ervaring heeft, zorgen we ervoor zorgen dat de machines gebruiksvriendelijk in de bediening zijn.

Welke extra opleidingen kun je volgen?
De opleidingen die wij aanbieden aan onze Monteurs zijn eigenlijk heel divers. Zo kun je opleidingen volgen om wat dieper in de machine te 'kijken', dan heb ik het echt over de besturingssystemen en de software. Dus eigenlijk een verdieping van de achtergrond en de kennis die je al hebt. Deze extra opleidingen kun je volgen via een extern opleidingsinstituut, allemaal in samenspraak met Koppert Academy.

Wat vind jij de beste basisopleiding voor een O&S monteur bij Koppert?
Een mechanische opleiding zie ik als een basisvereiste. En heb je een opleiding richting Elektrotechniek of Elektronica bijvoorbeeld, dan ben je alweer een stap verder en kun je veel verschillende storing aan. Je kunt dan voor meer storingen ingezet worden, zonder dat je hulp van een ander nodig hebt.

Wat maakt het leuk te werken op de afdeling O&S?
Als ik naar mezelf kijk dan vind ik mijn werk hier heel divers, iedere dag is anders. Je werkt met heel veel verschillende machines, dus je bent nooit uitgeleerd en het zal ook nooit eentonig worden. En daarbij heb je ook de nieuwe machines die constant binnen komen. Het is een uitdaging om die goed te leren kennen en uit te vinden hoe het allemaal zit. Die hebben weer een hele andere werking dan de bestaande machines en er zit vaak heel veel elektronica in, wat het interessant maakt.

Waarom zou je als O&S Monteur Verpakken voor Koppert kiezen?
Sowieso de materialen waar je mee werkt, die zijn anders dan anders: levende beestjes. Je werkt met specifieke verpakkingsmachines om de beestjes levend te verpakken, met als doel ze ook levend te houden tijdens het transport. Maar ook het zorgen dat storingen goed opgelost worden en niet ten koste gaat van deze beestjes. Machines moeten goed lopen, zodat de beestjes zo min mogelijk ‘klappen’ krijgen tijdens het verpakkingsproces.  

Daarnaast is een goede sfeer in het team natuurlijk belangrijk, want je moet iedere dag met plezier naar je werk kunnen gaan. Anders kun je volgens mij je werk niet goed doen. Dat is voor mij makkelijk zat!

Terug naar vorige pagina