Ik fiets 's avonds fluitend naar huis!

Clara | Researcher | R&D Microbiologie

Mijn naam is Clara en ik werk nu ruim 5 jaar als Researcher op de afdeling R&D Microbiologie. Mijn oorspronkelijke achtergrond is in medicijnenonderzoek (Master Bio-farmaceutische Wetenschappen, Leiden). In dat veld ben ik ook gepromoveerd. Voordat ik bij Koppert aan de slag ging, heb ik een traineeship van 6 maanden gevolgd in een plantenpathologie laboratorium in Italië. Daar kon ik de biologische gewasbescherming leren kennen.

De juiste formulering
Ik werk aan de ontwikkeling van formuleringen voor producten op basis van ‘goede’ bacteriën en schimmels. Dat betekent dat ik mag onderzoeken wat er in het product moet zitten naast de micro-organismen. De formulering moet zorgen dat de microben overleven tot ze op de plant worden aangebracht, en dat het product voldoet aan de eisen van de eindgebruikers. Ik doe ook onderzoek op laboratoriumschaal naar de processen die gebruikt kunnen worden bij de uiteindelijke productie op grote schaal. De laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd in droogprocessen, waarmee we granule en poeder producten maken.

Partners with nature

Ik doe dit werk vanwege één van de kernwaarden van Koppert: we partner with nature. Wij dragen zorg voor de natuur, en zij levert de inspiratie en basis voor onze producten. Aan de andere kant hangt mijn dagelijkse plezier meer samen met de andere kernwaarden die onder andere gericht zijn op teamwork, verbinding en samen continu leren en verbeteren. Bij de koffie met collega’s lachen maar ook brainstormen over een slimme technologische oplossing, een nieuw projectteam dat week na week steeds beter gaat lopen en een stagestudente die vertrekt met een rugzak vol nieuwe kennis en liefde voor het vak: dat zorgt dat ik fluitend naar huis fiets ’s avonds.

Het inhoudelijke deel van mijn werk is tot nu toe vooral gericht geweest op nieuwe producten die nog op de markt moeten komen. Met dit soort trajecten is het een kwestie van een lange adem, maar dan is er wel een heel concreet resultaat van het onderzoek. Daarnaast begeleid ik stagiaires. Inmiddels heb ik al 9 stagestudenten begeleid, van MBO- tot Masterniveau, waarvan er één inmiddels al een paar jaar als collega op de afdeling werkt. Ik vind het mooi om te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van studenten, ook al heb ik de academische wereld verlaten. Op onze afdeling hebben we vrijwel altijd een stuk of vijf studenten rondlopen, die vaak ook een heel gezellige groep vormen samen.

Plezier & afwisseling
Op onze afdeling wordt hard gewerkt maar we hebben ook veel plezier samen. Onder andere door de afwisseling van laboratoriumwerk en kantoorwerk zijn er veel mogelijkheden om collega’s goed te leren kennen. Inhoudelijk zien we veel mogelijkheden door het wegvallen van bepaalde chemische antischimmel middelen omdat deze verboden worden. Er komen daardoor ‘gaten in de markt’ die door microbiologische producten met Trichoderma, Bacillus of Pseudomonas kunnen worden opgevuld.

Samen werken aan een nieuw product
Mijn team heet R&D Microbiologie, maar binnen de Business Unit Microbiologie hebben nog een ‘zusterteam’ dat onmisbaar is voor de ontwikkeling van producten: het internationale Agronomic Development team. Zij testen alle producten op planten, van kleine schaal op het lab tot grote veldproeven. De producten die wij ontwikkelen in samenspraak met Agronomic Development en Marketing & Sales, en die we registreren in samenwerking met afdeling Registratie, worden uiteindelijk gemaakt door Productie Microbiologie, samen met Quality Assurance (QA) en Quality Control (QC). In de beginfase van de productie werken we nauw samen met Productie, QA en QC om alles goed te laten verlopen. Ook werken we samen om bestaande processen en producten continu te verbeteren. Doordat we ook fysiek dicht bij elkaar werken, en omdat de Business Unit die wij samen vormen relatief klein is, weet iedereen elkaar goed te vinden.

Nuttig werk & vrijheid
Bij Koppert weet je dat je nuttig werk doet en gezien wordt als persoon. Ik heb veel vrijheid ervaren om mijn eigen ideeën uit te werken en krijg ook mogelijkheden om cursussen te volgen en congressen te bezoeken. In de komende maanden gaat een Koppert-breed talentenprogramma van start, waar ik ook aan mee mag doen. De deelnemers aan dit programma krijgen een jaar lang allerlei trainingen ter bevordering van hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is mooi dat Koppert zo’n investering wil doen in de ontwikkeling van werknemers. Koppert biedt een grote range aan producten en de biologie heeft elke keer weer nieuwe verrassingen voor ons. Als je van uitdaging en afwisseling houdt, zit je goed bij Koppert!

Terug naar vorige pagina